Калина Трифонова, "ЕВН България”:  С правителсвото обсъждаме различни варианти за компенсация

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Ние сме принудени да купуваме енергията за технологичния си разход по цените на борсата. Днес отново имаше рекордни нива на тази енергия. В момента търпим огромни загуби. Това каза в студиото на “Още от деня” Калина Трифонова - заместник-председател на Управителния съвет на "ЕВН България".

“С едно изменение в Закона за енергетиката преди две години ние бяхме задължени да купуваме енерегията през Българската независима енергийна борса на платформата “Ден напред” - тоест ние всеки ден купуваме енергията на цената, обявена за следващия ден”, обясни тя.

По думите ѝ ЕРП-тата са в интензивен диалог с правителсвото и се дискутират различни варианти за компенсация.

“С правителството вече обсъждаме няколко мерки. Възможно е през събраните във Фонда за сигурност на електроенергийната система средства да бъдат компенсирани мрежовите оператори, така че да не стигне до увеличаване на крайните цени за крайните клиенти”, допълни Трифонова.

Според нея най-доброто решение за директно компенсиране от Фонда за сигурност на електроенергийната система, където вече са акумулирани достатъчно средства.

“Колкото по-прогнозируем и предвидим е начинът, по който купуваме технологичния разход, толкова по-прогнозируема и лесно предвидима ще бъде цената към крайния клиент”, обобщи тя.

Какво още каза Калина Трифонова вижте във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад